Poziom cukru po posiłku – ile powinien wynosić?
Poziom cukru we krwi, czyli glikemia zmienia się w trakcie dnia. Duże różnice widać w szczególności po posiłkach. Ile powinna wynosić prawidłowa glikemia poposiłkowa? W jaki sposób można ją zmierzyć? Podpowiada serwis diabetyk24.pl – sklep dla diabetyków.
Co to jest glikemia poposiłkowa?
Termin ten odnosi się do poziomu cukru po spożyciu posiłku. Za pomocą wartości glikemii poposiłkowej można ocenić, jak organizm reaguje na posiłek i jak zmienia się wtedy poziom cukru we krwi.
Najwyższa glikemia najczęściej pojawia się w godzinę po posiłku, a potem stopniowo opada. Na ogół po trzech godzinach poziom cukru we krwi stabilizuje się.
Prawidłowy poziom cukru we krwi w dwie godziny po posiłku to 140 mg/dl (7,8 mmol/l). Zbyt wysoka glikemia może oznaczać, że u pacjenta występuje niezdiagnozowana cukrzyca albo stan przedcukrzycowy.
Jak zmierzyć poziom cukru po posiłku?
Najprostszą metodą określenia poziomu cukru we krwi jest zastosowanie urządzenia określanego jako glukometr. Aby wykonać badanie, należy nakłuć opuszkę palca igłą i umieścić kroplę krwi na specjalnym pasku w glukometrze.
Urządzenie można kupić w sklepach jak apteka czy sklep dla diabetyków, gdzie oferowane są różne wyroby dla osób z cukrzycą.
Czym może skutkować niewłaściwa glikemia po posiłku?
Jeżeli glikemia poposiłkowa jest nieprawidłowa, wtedy może prowadzić ona w dłuższej perspektywie czasu do pojawienia się poważnych objawów.
Niewłaściwy poziom cukru we krwi może między innymi prowadzić do:
– uszkodzenia naczyń krwionośnych i miażdżycy
– nadciśnienia tętniczego
– niewydolności nerek – nefropatii
– uszkodzenia siatkówki oka – retinopatii
– wyższego ryzyka zawałów serca i udarów mózgu
W przypadku osób chorujących na cukrzycę kontrola glikemii poposiłkowej również jest bardzo ważna, ponieważ pozwala ona na ocenę skuteczności terapii oraz umożliwia właściwy dobór dawki insuliny lub innych leków.